Gratisprodukter – Vad behöver jag tänka på som influencer?

Företag har under de senaste åren gått allt mer över till marknadsföring i sociala medier. Ju fler följare du som Influencer har i dina sociala medier kanaler - ju oftare kommer du få gratisprodukter levererade i brevlådan eller med ett bud levererad till din dörr. Glöm inte att du kan vara skyldig att deklarera för dessa produkter i din inkomstdeklaration. Det kan vara svårt att hålla kolla på om och hur dessa produkter deklareras, men ingen fara - i detta blogginlägg hjälper vi dig att reda ut det.

Vilka måste deklarera för gratisprodukter?

Enligt Skatteverket är det första kriteriet för att du ska deklarera att du tjänar minst 18 900 kr om året - totalt. ”Totalt” betyder i detta sammanhang att det inte har någon skillnad i vilken form du tjänar beloppet - det kan vara endast genom inkomster som du tjänat in i egenskap som Influencer, eller delvis det och/eller något helt annat som t.ex. en fast anställning i en annan bransch.

Om du uppfyller detta första kriteriet – alltså tjänar minst 18 900 SEK om året - ska de gratisprodukter du får skickade till dig anses som lön. Du måste alltså estimera och deklarera deras värde, som om du hade köpt dem själv i en affär. Rent skatterättsligt kallas denna lön för en ”förmån” och inte en gåva i och med att företaget som sänder dig produkten får stor nytta från din användning av produkten. Det finns några viktiga aspekter att observera här:

  1. Detta gäller även om det inte skulle leda till någon nytta (i form av förbättrad försäljning) för företaget. Det kallas för goodwill, och betyder att företaget vill skapa ett starkare varumärke och trovärdighet på marknaden, genom att du som Influencer visar hur nöjd eller missnöjd du är med produkten.

  2. Även om du aldrig har haft någon kontakt med, eller ens hört talas om företaget innan, omfattas du likväl av dessa regler i samband med att du tar emot varan. Du bör alltså lämna tillbaka produkten om du känner att det är ett företag som du inte vill göra reklam för eller inte är intresserad av att behålla produkterna..

  3. I vilken form du tjänar eller drar nytta av det hela saknar betydelse. Det kan vara provision, lön eller förmån... Huvudsaken är att det går att mäta i pengar.

Hobbyverksamhet eller företag?

För att hitta rätt deklarationsblankett är det viktigt att reda ut vilket ”inkomstslag” du tjänar i - är exempelvis din blogg en hobbyverksamhet eller drivs den som ett företag? Om du främst bloggar för skojs skull är det en hobby och Influencers som faller in inom denna kategorier ska använda blankett T2 vid deklaration. Om din Influencer-verksamhet istället drivs genom ett bolag antingen i form av enskild näringsverksamhet eller exempelvis ett aktiebolag, blir andra blanketter aktuella, se här.

Efter att du har hittat fram till rätt blankett gäller det bara att fylla i den, i rätt tid. Blanketten T2 fylls i och lämnas in tillsammans med din vanliga personliga skattedeklaration innan den 2 maj om din blogg drivs på hobbynivå. Om din blogg drivs som ett företag deklarerar du via företaget.


Några sista heads up:

  • Det Skatteverket intresserar sig för är det sammanlagda värdet av alla de produkter/tjänster du har fått gratis. Kom alltså ihåg att dokumentera allihop.

  • Kom även ihåg att tydligt markera att det är fråga om en gratisprodukt, när du lägger upp bilder/text om produkten. Dels för läsarnas skull, men även med tanke på din egen beskattning. Skatteverket kan nämligen också surfa och allt du lägger upp på internet kan användas som beslutsunderlag vid din personliga beskattning. Det räcker inte med att skriva ”i samarbete med”, ”sponsrat av” eller genom att uttryckligen tacka företaget för produkten - det måste framgå tydligt, helst i form av en reklambanner, om det rör sig om ett betalt samarbete. Om inte, bör det tydligt framgå i början av inlägget att detta rör sig om en gratis produkt som du har fått testa.

Behöver du närmare rådgivning eller hjälp med avtalsgranskning och eller förhandling är du varmt välkommen att kontakta oss här.


Bästa,

Tove Ljungqvist

Skribent / Juridisk Rådgivare / Den Kreativa Juristen / Virtual Work Sweden AB

Tel. nr. 08-519 728 12

https://www.linkedin.com/in/tove-ljungqvist-6a711410a/

tove.ljungkqvist@virtualworksweden.com

www.denkreativajuristen.com

instagram.com/denkreativajuristen

Disclaimer: Den Kreativa Juristen & Virtual Work Sweden AB kan inte hållas ansvariga vid användning av ovanstående information. Behöver du hjälp med att vidta åtgärder gällande liknande situationer rekommenderar vi att ni antingen tar kontakt med oss eller annan juridisk byrå.