Starta företag - vad måste man tänka på?

Starta företag - vad måste man tänka på?

Går du i tankarna att starta eget? Det finns många fördelar med att driva eget. Arbetar man som Influencer och eller inom andra kreativa yrken där man oftast arbetar som konsult på uppdrag av någon annan underlättar det om man gör det i eget bolag.

Det finns dock en del saker man bör beakta innan man tar steget och skickar in registreringsansökan till Bolagsverket. Om du vill veta mer, så är detta inlägg högst aktuellt för dig, men ha i åtanke att vi endast berör en övergripande del, vid närmare behov av rådgivning och hjälp är du välkommen att kontakta oss.

 

Enskild firma eller Aktiebolag?

När det gäller att starta företag och val av företagsform måste du först ta ställning till i vilken omfattning du inledningsvis (första 2-3 åren) kommer använda företaget och om du har startkapital (minst 50 000 SEK) till ett aktiebolag (AB). Om du istället väljer att starta en enskild firma, ska du komma ihåg att man blir personligt ansvarig för firmans skulder, har man däremot ett AB täcks skulderna upp av aktiekapitalet, såvida man som styrelseledamot inte agerar grovt oaktsamt men det är ett helt annat kapitel för sig som vi naturligtvis kommer beröra närmare i ett senare inlägg.

 

Bra att veta

Saker som är bra att veta är att du inte behöver ha en revisor vid enskild firma. Du kan själv sköta bokföringen (ett förenklat bokslut), debiteringen och inkomstdeklarationen.  Det enda du behöver göra då är att ansöka om registrering (hos Bolagsverket via Verksamt), F-skatt (Obs! Ej FA-skatt) (Skatteverket) samt ett momsnummer (Skatteverket) för utgående (vid försäljning av dina tjänster) och ingående moms (vid inköp av varor/tjänster till företaget). Vidare kan du starta ett företagskonto genom ditt privatkonto hos din nuvarande bank, du kommer då få ett företagskort kopplat till företaget samt även kunna hålla koll på dina utgifter & inkomster när du loggar in på din privata internetbank.

Om du startar ett AB, måste du innan registrering av företaget kan ske, ansöka på banken om att starta ett företagskonto fristående från dina privatkonton. När överföringen av startkapitalet har kommit in på företagskontot får du ett likvidintyg (bankintyg) eller enklare förklarat ett kvitto på att startkapitalet är inbetalt. Det här likvidintyget skickar du vidare till Bolagsverket som i sin tur kan fortsätta handläggningen av din registreringsansökan.

Du som är Influencer har säkerligen arbetat stenhårt för att skapa dig ett varumärke, och det i sig är en ovärderlig immateriell tillgång för dig och ditt företag. Hela din yrkesbana och företagskoncept hänger på ditt etablerade varumärke, varför du bör vara rädd om det och vidta åtgärder för att skydda ditt varumärke. Därför råder vi dig att se över möjligheten att registrera ditt varumärke hos (Patent- & registreringsverket) samt att skriva ingående uppdragsavtal, där du som uppdragstagare (frilansare/konsult) förbehålls dina immateriella rättigheter och att nyttjanderätten av det material du tillför samt ditt varumärkesnamn endast får nyttjas under tiden för uppdragsavtalet. 

Nu när det är sommar och semestertider, finns även tid till att fundera över om du vill starta företag, eller du som redan har en enskild firma istället vill byta företagsform till ett AB. Det lönar sig i längden att vara ute i god tid för att slippa stå inför vägval mellan att tacka ja till uppdrag och behöva avböja för att du ännu inte ansökt om att starta eget.

Du är välkommen att kontakta oss vid frågar kring att starta och driva ett företag inom Influencerbranschen och övriga kreativa yrken. Vi erbjuder alltid 1 h kostnadsfri telefonrådgivning, vid uppdragsavtal mellan oss och dig skriver vi ut en överenskommen fast kostnad för uppdraget. I den kostnaden ingå all mail- och telefonkontakt med dig och motparten. 

Vill du ha en offert på uppdraget?  Då är du välkommen att  kontakta undertecknad!

Ha en trevlig helg och glöm inte 

Bästa,

Essie Majkowitz,

Senior Law Student/ CEO/ Partner & Founder of Den Kreativa Juristen/ Virtual Work Sweden AB

Tel.nr 08 - 519 728 12

https://www.linkedin.com/in/essie/

contact@virtualworksweden.com

www.denkreativajuristen.com

instagram.com/denkreativajuristen

Disclaimer: Den Kreativa Juristen & Virtual Work Sweden AB kan inte hållas ansvariga vid användning av ovanstående information. Behöver du hjälp med att vidta åtgärder gällande liknande situationer rekommenderar vi att ni antingen tar kontakt med oss eller annan juridisk byrå.