Att deklarera som hobby-Influencer

Skatteverket gick härom veckan ut med att Influencer-branschen är en utav de branscher som kommer att granskas extra noga i år. Som Influencer kan det vara en ren djungel att deklarera - vad ska man egentligen räkna som inkomst när man får varor skickade hem till sig, blir bjuden på resor, boenden, tjänster och events? Behöver man till exempel betala skatt för varor som skickas hem till en även om man inte har avtal med företaget som skickat dem? 

I detta blogginlägget tänkte vi hjälpa dig reda ut just detta med vad du ska deklarera för som Influencer. Observera att detta inlägg avser dig som driver din verksamhet som en hobbyverksamhet, drivs den istället som en näringsverksamhet gäller andra regler. Du hittar informationen hos Skatteverket HÄR.

Så vad SKA egentligen beskattas som inkomst?

– Alla produkter, tjänster, resor och boende du fått - vare sig du gör reklam för dem eller inte och oberoende av land produkterna skickats från.

– Frukostar, luncher och middagar du blir bjuden på vid exempelvis events.

– Donationer dina följare ger dig.

– Annonsutrymme.

– Adlinks.

– Om du får betalt för att visa rabattkoder.

– Om du använder en personlig rabattkod ska du betala skatt för mellanskillnaden för det du betalar och marknadspriset OM du löser in koden.

– Värdebevis, om det är ersättning för utfört arbete.

Vad behöver INTE beskattas som inkomst?

– Varor och tjänster du returnerar eller inte hämtar ut.

– Fika såsom kaffe, bullar och frukt som du blir bjuden på vid exempelvis events.

– En produkt du tävlar ut till dina följare.

Det gäller alltså att man noterar allt man tar emot i form av produkter, tjänster och varor samt uppskattar värdet för att sedan fylla i detta på blanketten SKV2051 och skicka in till Skatteverket. Vid produkter ska man kolla upp marknadsvärdet på just den varan. När det kommer till luncher, middagar etcetera gäller det att man istället själv gör en uppskattning av värdet.

Är du I behov av juridisk rådgivning? Kontakta oss gärna på nedanstående e-postadress eller telefonnr för att få en inledande kostnadsfri konsultation om 15 min.

Bästa,

Josefine Hagström

CSO/ Partner of Den Kreativa Juristen/ Virtual Work Sweden AB

Tel.nr 08 - 519 728 12

https://www.linkedin.com/in/josefine-hagstrom-b2649153/

contact@virtualworksweden.com

www.denkreativajuristen.com

instagram.com/denkreativajuristen

Disclaimer: Den Kreativa Juristen & Virtual Work Sweden AB kan inte hållas ansvariga vid användning av ovanstående information. Behöver du hjälp med att vidta åtgärder gällande liknande situationer rekommenderar vi att ni antingen tar kontakt med oss eller annan juridisk byrå.