Är du skuldsatt? Det finns hopp!

Är du skuldsatt sedan många år tillbaka? Du är inte ensam och troligen har du redan idag betalt mer i ränta än vad den ursprungliga skulden var - men tappa inte hoppet! Det finns möjligheter att få rätsida på din ekonomi och att på sikt bli helt skuldfri.

Det första du bör göra är att sätta dig ner och få full koll på din ekonomi. Vilka är dina inkomster, utgifter och skulder? Vilka möjligheter finns för att betala av skulderna? Om du är osäker på skuldernas storlek kan du alltid kontakta dina fodringsägare. Det är viktigt att ha koll på vilka skulder som har högst ränta och som du därmed bör betala av snabbast. Man kan även försöka förhandla fram bättre ränta samt lägga upp en avbetalningsplan direkt med fodringsägarna. Det kan kännas lite läskigt att kontakta dessa, men det är viktigt att veta att det finns utrymme att förhandla och att de hellre gör upp en avbetalningsplan som du faktiskt kan klara av att betala än att riskera att inte få betalt alls.

Skulle det vara så att du lever med skulder som du helt saknar förutsättningar att någonsin betala tillbaka kan detta leda till känslor av hopplöshet och att man hamnar i utanförskap. Men det finns lösningar även här! En sådan kan vara att söka skuldsanering hos Kronofogden.

För att man ska bli beviljad en skuldsanering hos Kronofogden behöver man skicka in en ansökan så att de kan göra en samlad bedömning. Några förutsättningar är att man är så pass skuldsatt att man inte på något sätt kan betala sina skulder på många år, att skuldsaneringen är rimlig med hänsyn till dina personliga och ekonomiska förhållanden samt att man har sina huvudsakliga intressen i Sverige, det vill säga att du bor, arbetar eller har dina skulder i Sverige. Du kan läsa mer på Kronofogdens hemsida för att få en uppfattning om ifall du skulle kunna vara berättigad för en skuldsanering. Det vanligaste är att en skuldsanering pågår under 5 år då man under denna period lever på existensminimum och efter denna perioden blir man alltså skuldfri.

Behöver du närmre rådgivning är du varmt välkommen att kontakta oss.

Bästa,

Josefine Hagström

CSO/ Partner of Den Kreativa Juristen/ Virtual Work Sweden AB

Tel.nr 08 - 519 728 12

https://www.linkedin.com/in/josefine-hagstrom-b2649153/

contact@virtualworksweden.com

www.denkreativajuristen.com

instagram.com/denkreativajuristen

Disclaimer: Den Kreativa Juristen & Virtual Work Sweden AB kan inte hållas ansvariga vid användning av ovanstående information. Behöver du hjälp med att vidta åtgärder gällande liknande situationer rekommenderar vi att ni antingen tar kontakt med oss eller annan juridisk byrå.