Tips till dig som flyttar tillbaka till Sverige efter en lång utlandsvistelse

Man kan ha väldigt höga förväntningar om hur det kommer att bli när man flyttar hem, och kanske du till och med drömt om det under en lång tid. I en del fall blir det exakt så härligt som man tänkt sig. Alla de där sakerna man saknat finns i affären (kaviar, fil knäckebröd, västerbottenost...), man har mormor runt hörnet och kan träffa de där vännerna man saknat så mycket hur ofta man vill. Men det behöver inte alltid bli som man tänkt sig och det är lätt hänt att förväntningarna blir för stora. Precis som du har förändrats och utvecklats under din utlandsvistelse brukar allt hemma sällan vara precis som man lämnat det. Det är helt normalt att bli lite besviken när den första spännande tiden går över till att bli vardag för trots allt blir allt till vardag, vart man än befinner sig. Kanske har vännerna inte så mycket tid för en som man drömde om eller kanske man inte avancerade på jobbet så som man trodde efter de där åren man jobbat hårt utomlands. Du är i så fall inte ensam! Det är väldigt vanligt att det är lite svårare än man tänkt sig att återigen anpassas i det svenska samhället och rent praktiskt är det sällan så lätt som man trodde.

Jag har skrivit ihop en liten lista med mina bästa tips och information, hoppas den kan underlätta lite på vägen!

Inskrivning Skatteverket

Det första du bör göra på plats i Sverige är att folkbokföra dig igen hos Skatteverket om du varit utskriven. Du kommer att behöva ditt personnummer vid de allra flesta registreringar i Sverige. När man är utskriven ligger ens personnummer vilande, du kommer alltså att behålla samma nummer som innan, men det måste aktiveras.

Vad man ska ta med sig för att skriva in sig beror lite på om man flyttar ensam eller som familj. Notera att dessa listor endast gäller för svenska medborgare som planerar att bo i Sverige i ett år eller mer.

Flyttar du ensam behöver du ta med följande:

-          Pass eller nationellt id-kort (observera att det inte räcker med körkort).

-          Handlingar som styrker om ditt civilstånd ändrats sen sist du var bosatt i Sverige.

-          Födelsebevis, om du fått barn sedan du sist var bosatt i Sverige.

Flyttar ni som familj behöver ni ha med er följande:

-          Pass eller nationella id-kort (observera att det inte räcker med körkort)

-          Handlingar som styrker om ert civilstånd ändrats sedan senast ni var bosatta i Sverige.

-          Handlingar som visar att ni tillhör samma familj.

Alla som ska registreras måste vara närvarande på Skatteverkets kontor vid registreringstillfället, även barn. Skatteverket behöver en underskrift från alla vårdnadshavare för att kunna registrera flytt för barn under 18 år. Om den ena vårdnadshavaren inte kan närvara vid registreringstillfället behöver han/hon lämna ett skriftligt medgivande.  

HÄR hittar du information samt eventuella uppdateringar från Skatteverket.  

För dig som är svensk medborgare med familj som icke är EU-medborgare

Tänk på att dina familjemedlemmar måste ha uppehållstillstånd innan ni flyttar till Sverige. Uppehållstillstånd söker man genom Migrationsverket. Räkna med att processen tar väldigt lång tid. 

Sjukvård

Så fort du är folkbokförd i Sverige och har mottagit ditt personnummer har du rätt till svensk sjukvård till vanliga patientavgifter. Sjukvården styrs av Landstinget vilka även bestämmer över patientavgifterna där du bor. Hälso- och sjukvård är kostnadsfri i nästan alla landsting om du är under 20 år. Från 1 januari 2017 är sjukvården även avgiftsfri i öppenvården om du är över 85 år.

Mer information om sjukvård hittar du HÄR.

Tandvård

I Sverige är barn- och ungdomstandvård gratis till och med det år du fyller 22 (2019 höjs åldern till 23 år). Dessutom har alla som enligt Socialförsäkringsbalken anses vara bosatta i Sverige rätt till allmänt tandvårdsbidrag (600 kronor/år om du är mellan 23-29 år eller över 65 år och 300 kronor/år om du är mellan 30-64 år) från och med det att du fyller 23 år. Detta är inget man behöver ansöka om och något som betalas ut till tandläkaren eller tandhygienisten direkt.

Mer information om tandvård hittar du HÄR.

Försäkringskassan

Glöm inte att kontakta Försäkringskassan om du varit utskriven eller inte vet om du har varit utskriven. Du kan behöva skriva in dig igen för att få rätt till olika bidrag, till exempel barnbidrag och föräldrapenning. 

Abonnemang

Det kan vara lite krångligt att teckna upp vissa abonnemang såsom mobil eller internetabonnemang, att handla mot faktura eller att teckna kreditkort när du återvänder till Sverige efter en längre utlandsvistelse. Detta gäller även om du har fått ditt personnummer då det beror på att man inte kan uppvisa kreditvärdighet om man inte haft en inkomst i Sverige. Däremot har de flesta banker en skyldighet att öppna ett bankkonto åt dig enligt Lagen om insättningsgaranti (11 d §).

Adressändring

Glöm inte att adressändra om du byter adress efter din inskrivning vid Skatteverket. Detta gör man enkelt online via Adressändring. Ett bra alternativ för att slippa få så mycket post i pappersformat är att ansluta sig till en digital postbox via exempelvis Kivra

Körkort

Om du har ett körkort utfärdat i ett land utanför EES måste du byta ut detta mot ett svenskt körkort inom ett år efter att du folkbokfört dig i Sverige, detta gör man via Transportstyrelsen. Om du har ett utländskt körkort utfärdat i en stat inom EES kan du fortsätta att köra på detta så länge körkortet är giltigt.

Skola

Det är kommunen ni väljer att bosätta er i när ni flyttar tillbaka till Sverige som är ansvarig för att ordna utbildning för ert barn. Som förälder har man rätt till att välja skola för sitt barn i hela kommunen, inte bara i den del av kommunen/staden där ni bor. Tänk på att man behöver söka i god tid till skola då urval till höstterminen sker redan tidigt på våren. Saknar ni personnummer så kan man ansöka om skola via blankett, kontakta er kommun för att få reda på hur ni går tillväga. Det kan även vara bra att veta att barn mellan 6 och 12 år har rätt att vara på ett fritidshem före och efter skolan om föräldrarna arbetar eller studerar.

För mer information om grundskola, besök Skolverkets hemsida HÄR.

Förskola

I Sverige är kommunen ni bestämmer att bosätta er i skyldiga att erbjuda ert barn förskoleplats från ett års ålder om ni föräldrar arbetar, studerar, är föräldralediga för vård av annat barn eller om ni är arbetslösa och aktivt söker arbete. Barnet kan även erbjudas plats till följd av barnets eget behov eller på grund av familjens situation i övrigt. I de flesta kommuner kan man rangordna sina val till förskola, platsgarantin innebär att du är garanterad en plats – den innebär dock inte att du är garanterad en plats på den förskola du önskar. Hur länge man får vänta efter att man lämnat in ansökan varierar lite för olika kommuner, men runt 3-4 månader brukar vara normalt. För att ansöka om förskoleplats behöver man vanligtvis ha personnummer men genom att kontakta kommunen du ska bosätta dig i kan man ansöka genom pappersblankett så länge ni har en svensk adress. Vänligen notera att man erbjuds en plats i närområdet till adressen man uppgett i ansökan varför man bör akta sig lite för att använda till exempel en familjemedlems adress om man inte har en egen än.

Öppen förskola

En öppen förskola finns i de allra flesta kommuner i Sverige och är en väldigt bra mötesplats för föräldrar och barn. Öppna förskolan har utbildad personal och är inget man behöver anmäla sig till. I Stockholm är det dock ofta högt tryck på de öppna förskolorna och man får komma in i mån av plats, så det kan vara en bra idé att vara ute i god tid.

 

Behöver du närmre rådgivning är du varmt välkommen att kontakta undertecknad. Jag har professionell erfarenhet från arbete med relocation samt egna längre utlandsvistelser i Frankrike, Sydafrika och Schweiz.

Bästa,

Josefine Hagström

CSO/ Partner of Den Kreativa Juristen/ Virtual Work Sweden AB

Tel.nr 08 - 519 728 12

https://www.linkedin.com/in/josefine-hagstrom-b2649153/

contact@virtualworksweden.com

www.denkreativajuristen.com

instagram.com/denkreativajuristen

Disclaimer: Den Kreativa Juristen & Virtual Work Sweden AB kan inte hållas ansvariga vid användning av ovanstående information. Behöver du hjälp med att vidta åtgärder gällande liknande situationer rekommenderar vi att ni antingen tar kontakt med oss eller annan juridisk byrå.