Köpta följare - schysta villkor?

Från wannabe Influencers till företag... I dagens blogginlägg vill vi belysa ett tabubelagt ämne inom sociala medier, nämligen "köpta följare”. Det är väldigt enkelt att få ihop ett par tusen följare på kort tid, men lika lätt som det är att köpa "fake followers" så är det att genomskåda det.

Naturligtvis köper även vi annonsering i form av inlägg med syfte att göra reklam om oss & våra tjänster. Nystartade företag och småföretagare väljer oftast att endast marknadsföra sig i sociala medier. Marknadsföring i sociala medier är effektivt - på kort tid når man ut till en bredare massa, samt billigt i jämförelse med annonser i traditionell media. Men även vi får ”spam followers" och "likes", särskilt i samband med selfies, det tror jag de allra flesta känner igen. Däremot, att köpa följare? Vi vill ha ”riktiga följare”, vi vill att våra följare ska vilja följa oss för att de genuint tycker om vår företagside och därav vill följa oss! Vi älskar juridiken & att hjälpa privatpersoner som småföretag. Vi tycker att sociala medier kanaler är en bra plattform för att bygga upp sitt företag på, skapa opinion och samtidigt tillsammans arbeta för att närvaron av tjänster i sociala medier anpassas utifrån den digitala generationens livsstil.

Vi har upptäckt till vår förvåning att även somliga aktörer inom juristbranschen har köpt följare. Vi bestämde oss därför att jämföra ett antal bra och informativa juridiska rådgivningssidor och deras tre främsta kanaler. Vi har tittat på antal följare liksom kvalitet på följare på deras LinkedIn, Instagram & Facebook, och upptäckt "fake followers" inom större omfattning än väntat.

Det är sedan tidigare känt att somliga Influencers har köpt följare, men i proportion till deras antal följare är det en liten procentuell del av dessa följare. Däremot för juristbranschen samt övriga branscher som bygger på förtroende är det viktigt att vi bibehåller integritet och professionalism även när vi väljer att vara väldigt närvarande i sociala medier. Hittills har sociala medier varit lite av en laglös stat, men numera är det inte bara Influencers som använder dessa kanaler, utan även juridiska byråer, och uppmärksamheten blir en annan. Oavsett om man är Influencer eller en juridisk byrå, är det viktigt att efterleva god marknadsföringssed liksom övriga regler på en konkurrensutsatt marknad. Vi tycker marknadsföring på sociala medier bör ske på schysta villkor, och inte genom presumtiv och vilseledande följarstatistik. Genom att bygga upp ett nätverk och stor närvaro i sociala medier, kan man få fler klienter/kunder, men det får aldrig gå ut över ens riktiga följare och potentiella klienter, och man bör alltid hålla sig inom lagens ramar. 

Att köpa följare i sociala medier kostar inte mycket, även nystartade fåmansbolag har råd med det. Men vad finns det för mening med att köpa följare på Instagram istället för att satsa på organiska följare med ett faktiskt intresse för det man gör? Vi vill engagera följare i vårt flöde, vi vill förnya & modernisera juristbranschen. Vi tycker att det väldigt bra och roligt att fler byråer och företag har upptäckt sociala medier som är ett fantastiskt marknadsföringsverktyg. 

Vad tycker ni om köpta följare? Har ni fler frågor kring inlägget, eller är ni i behov av närmare konsultation gällande er &/ företagets närvaro i sociala medier? Tveka inte att kontakta oss!

Bästa,

Essie Majkowitz,

Senior Law Student/ CEO/ Partner & Founder of Den Kreativa Juristen/ Virtual Work Sweden AB

Tel.nr 08 - 519 728 12

https://www.linkedin.com/in/essie/

contact@virtualworksweden.com

www.denkreativajuristen.com

instagram.com/denkreativajuristen

Disclaimer: Den Kreativa Juristen & Virtual Work Sweden AB kan inte hållas ansvariga vid användning av ovanstående information. Behöver du hjälp med att vidta åtgärder gällande liknande situationer rekommenderar vi att ni antingen tar kontakt med oss eller annan juridisk byrå.