Tips för dig som bor eller planerar att bosätta dig utanför Sverige

Drömmer du om att flytta utomlands, eller kanske du redan bor i ett annat land? När man väl bestämt sig för att ta steget att flytta finns det mycket att tänka på och det blir lätt att man fokuserar på det nya landet och äventyret. Men det finns en hel del praktiska saker man bör klara av innan man lämnar Sverige. Här har vi samlat ihop våra bästa tips för att göra er flytt enklare!  

Skriva ut sig ur Sverige

Om man planerar att bo utomlands i ett år eller mer ska man anmäla detta till Skatteverket. Detsamma gäller om man planerat att bo utomlands en kortare period men sedan bestämmer sig för att förlänga vistelsen till ett år eller längre. Om man flyttar till ett annat nordiskt landet räcker det att man registrerar inflyttning i det landet. 

Skatteskyldig i Sverige även om du bor utomlands?

Skatteverket har två helt skilda regelverk med olika bosättningsbegrepp när det gäller skatterätt och folkbokföring. Detta kan innebära att du kan behöva lämna in inkomstdeklaration även om du inte längre bor eller vistas i Sverige. Här hittar du mer information. 

Bank

När man flyttar utomlands är det bra att meddela sin bank att man flyttar samt sin nya adress. Ditt konto kan du ha kvar men kanske det finns tjänster du vill stänga av? Det är väldigt smidigt att ha kvar sitt BankID även om man lämnar Sverige så att man enkelt kan legitimera sig mot myndigheter och liknande. 

Abonnemang

De flesta av oss har en del abonnemang - telefon, tv, mobil, internet, el, gymkort... Glöm inte att avsluta alla dessa innan du flyttar för att undvika onödiga kostnader. Ibland kan det även gå att frysa abonnemang och medlemskap om man kan visa på att man ska flytta utomlands en period. Det kan även vara bra att meddela bolagen vilken adress slutfakturan ska skickas till.

Adressändring

Glöm inte att adressändra och beställa eftersändning innan du flyttar! 

Myndighetspost

Även om man adressändrat och beställt eftersändning vet vi hur lätt det är att post antingen blir väldigt försenad eller lätt kommer bort när man bor utomlands. Det är långt ifrån alla länder där postgången fungerar smärtfritt. För att inte viktig myndighetspost ska komma bort kan man registrera sig för att få denna skickad elektroniskt till din email istället. Detta gör man enkelt HÄR

Försäkringskassan

Som svensk och boende utomlands kan man fortfarande ha rätt till vissa förmåner från Försäkringskassan. Exempelvis påverkar inte en tillfällig utlandsvistelse som varar i maximalt 6 månader din rätt till barnbidrag. Genom bland annat överenskommelser mellan Sverige och vissa andra länder utanför EU, kan man även i vissa fall få barnbidrag och flerbarnstillägg  från Sverige även om vistelsen varar i mer än 6 månader. Försäkringskassan har gjort en väldigt bra översiktlig informationsguide för dig som bor och arbetar utomlands, du hittar det HÄR

Vad gäller vid vård i Sverige för mig som utlandssvensk?

Jag har själv varit i situationen där jag varit hemma på besök i Sverige med sjukt barn och försökt få komma till en vårdcentral. Det är inte helt enkelt att komma till när man inte är inskriven hos en husläkare, speciellt inte när man berättar att man bor utomlands och att man inte har ett aktivt personnummer. Vid dessa lägen kan det vara bra att veta sina rättigheter för man kan behöva få stå på sig en hel del. Vad som gäller skiljer sig lite beroende på om du är bosatt i eller utanför Europa.

Utlandssvenskar bosatta inom EU/EES/Schweiz

Du har rätt till nödvändig vård på samma villkor som de försäkrade i Sverige. Det krävs dock att du är försäkrad i det land du bor samt att du har med ditt blåa EU-kort. För att få planerad vård i Sverige behöver man ett förhandstillstånd från det land man är försäkrad i.

Utlandssvenskar bosatta utanför Europa

Om man är utlandssvensk och bosatt i ett land utanför EU-, EES-land eller Schweiz har man rätt att få akut sjukvård till svensk patientavgift. När du söker vård måste du kunna styrka ditt medborgarskap med ett svenskt pass.  För planerad vård i Sverige betalar man som boende i Kanada, Nya Zeeland, USA eller Australien hela vårdkostnaden själv. Är man bosatt i ett annat land och vill ha planerad vård i Sverige utan att betala allt själv krävs att man söker vården i det landsting man var folkbokförd i när man flyttade från Sverige.

Utlandssvenskar med uppdrag utomlands – svenskar som arbetar på vissa svenska uppdrag utomlands (t.ex. präster, missionärer, biståndsarbetare samt personer som arbetar utomlands för svenska myndigheter och deras familjer) får både akut, nödvändig och planerad vård till samma avgift som de försäkrade i Sverige.

För mer information finns det en bra sammanställning HÄR på 1177.  

Behöver du närmare rådgivning inom ovanstående? Kontakta gärna undertecknad, jag har professionell erfarenhet från arbete med relocation samt egna längre utlandsvistelser i bland annat Sydafrika, Frankrike och Schweiz. 

Bästa,

Josefine Hagström

CSO/ Partner of Den Kreativa Juristen/ Virtual Work Sweden AB

josefine.hagstrom@virtualworksweden.com

Tel.nr 08 - 519 728 12

https://www.linkedin.com/in/josefine-hagstrom-b2649153/

contact@virtualworksweden.com

www.denkreativajuristen.com

instagram.com/denkreativajuristen

Disclaimer: Den Kreativa Juristen & Virtual Work Sweden AB kan inte hållas ansvariga vid användning av ovanstående information. Behöver du hjälp med att vidta åtgärder gällande liknande situationer rekommenderar vi att ni antingen tar kontakt med oss eller annan juridisk byrå.